Wyjazd studyjny do zrównoważonego browaru

W dniach 01-02.06.2016 studenci specjalności Zarządzanie Jakością i Środowiskiem brali udział w wyjeździe studyjnym do zrównoważonego browaru Neumarkter Lammsbräu w Neumarkt (koło Norymbergii) w Bawarii.

Neumarkter Lammsbräu jest przedsiębiorstwem rodzinnym, średniej wielkości, produkującym ekologiczne piwo i napoje bezalkoholowe m.in. bio-lemoniady i bio-wodę mineralną, z obrotem rocznym 21 mln euro. Firma jest własnością rodziny Ehrnsperger od 1800 r., a sam browar ma tradycje sięgające roku 1628. W roku 1971 prowadzenie firmy objął dr Franz Ehrnsperger, głęboko przekonany, że przyroda jest wartością bezcenną i dlatego postanowił, że browar powinien działać w sposób zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. Proces przestawienia produkcji nie był łatwy, ani krótki - obejmował przede wszystkim fazę zmiany świadomości, wprowadzenie zarządzania personelem skierowanego na współpracę, proces poszukiwania ekologicznych dostawców, a następnie zmiany sposobu zarządzania na wodo-, energo-, surowcooszczędny, redukujący ilość emisji i odpadów. Firma opracowała własny system zarządzania jakością i środowiskiem opary o EMAS oraz normy ISO 9001 i 14 001. Obecnie Neumarkter Lammsbräu jest wzorcowym browarem ekologicznym w skali międzynarodowej. Całościowe podejście do zarządzania zrównoważonego oraz doskonałe jakościowo produkty podziwiają nie tylko konsumenci zaangażowani społecznie, ale również smakosze piwa oraz społeczność regionalna, krajowa i międzynarodowa.

W ramach wyjazdu studenci zapoznali się z filozofią działania przedsiębiorstwa zrównoważonego i zwiedzili browar Neumarkter Lammsbräu. Zwiedzanie było połączone z degustacją zrównoważonego piwa bezalkoholowego.

zamknij
Nasza strona korzysta z plików cookies. Zachowamy na Twoim komputerze plik cookie, który umożliwi zbieranie podstawowych informacji o Twojej wizycie.
Przeczytaj jak wyłączyć pliki cookiesRozumiem